Tijdsduur kraamzorg

 

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, heb je vrije keuze in kraamzorg. Dus zelf de keuze welke kraamverzorgster jij wilt hebben. Wettelijk heb je minimaal recht op 24 uur kraamzorg vanuit de basisverzekering. Het standaard aantal uur is 49 uur bij borstvoeding en 45 uur voor kunstvoeding. Dit is vastgesteld door het Landelijk Indicatie Protocol Kraamzorg. Deze uren worden verdeeld over 8 dagen vanaf de geboorte. Eventuele ziekenhuis uren gaan er wel van af. De uren zijn dus afhankelijk van ziekenhuis verblijf en borst of kunstvoeding.

Er kunnen wel extra uren geïndiceerd worden als er noodzaak is, dit gaat dan in overleg met de verloskundige.

 

Kosten

Kraamzorg wordt vergoed door de zorgverzekering, wel is er meestal een wettelijke eigen bijdrage van € 5,10 per uur. Ben je aanvullend verzekerd, dan wordt in de meeste gevallen deze ook vergoed. Per verzekeraar gelden andere regels voor de vergoeding van kraamzorg. Kijk hoe dit voor jou geregeld is op www.zorgwijzer.nl.

 

Bereikbaarheid

Ik ben 24/7 bereikbaar voor bevallingen. Zodra ik je inschrijving binnen heb, via kraamzorgmetbianca.mijngeboortezorg.nl neem ik zo spoedig mogelijk contact met je op.  Je mag ook altijd eerst even bellen voor eventuele vragen. Het is ook mogelijk om eerst een kennismakingsgesprek te plannen.

Het kan onverhoopt gebeuren dat ik door ziekte of andere omstandigheden niet beschikbaar ben. Ik zorg altijd voor een back-up van vertrouwde en fijne collega’s. Zo ben jij altijd verzekerd van goede zorg.

 

Wanneer contact opnemen

Als je thuis bevalt is het belangrijk dat je mij goed op de hoogte houdt, zodat ik kan zorgen dat ik in de buurt en bereikbaar ben. Dus voel je de eerste tekenen dat de bevalling is begonnen, laat het dan weten. Dit noemen we ook wel een rommelmelding. Daarna laat de verloskundige weten – als het bijna zover is – wanneer je nogmaals kan bellen.

Beval je in het ziekenhuis, dan mag je mij zelf bellen voordat je naar huis gaat.

 

Werkgebied

Ik ben beschikbaar voor kraamzorg op rondom Hoogkarspel. Regio West Friesland.

Staat jouw plaatsnaam hier niet bij, neem dan contact op om te overleggen over de mogelijkheden.

 

Bij verlies

Het kan helaas voorkomen dat een kindje overlijdt, bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap of de bevalling. Soms ook kort na de bevalling. Als dit onverhoopt al tijdens de zwangerschap gebeurt heb je in een dergelijke situatie ook gewoon recht op kraamzorg. Of je er gebruik van wilt maken dat bepaal je zelf. Ik kan me inbeelden dat dit een heftige tijd is voor jou/jullie!

Er moeten beslissingen worden genomen en er is veel te regelen. Daarnaast verloopt alles anders dan je had gehoopt en dat brengt de nodige emoties met zich mee. Weet dat ik er dan ook voor jou kan zijn in deze intense periode. Om je te helpen en te ondersteunen in wat jij nodig hebt.